A què es dediquen les empreses espanyoles?

Segons en Warren Buffet invertir és simple: busca empreses que tinguin una avantatge competitiva, que generin diners, i que hagin demostrat un bon comportament al llarg dels anys. Vaig pensar que podria trobar alguna empresa així a Espanya, però amb una ullada a l'Íbex em vaig decepcionar.


A què és dediquen les empreses espanyoles? Si agafem les de l'Íbex com a referència, tenim dos monstres: Inditex i Telefònica ,que representen el 12 i el 10 per cent de l'índex respectivament. A en Warren Buffet potser li agradaria Inditex, una gran empresa amb presència a les zones més exclusives del món, innovadora, i que ven roba per tots els estaments socials i que genera molt d'efectiu. Però aquest no és un post per analitzar inversions.

Si treiem aquestes dues empreses i analitzem l'Íbex per sectors, qui ocupa el Top three? Bancs, elèctriques, i constructores. Casualitat? La cultura popular posa aquests tres sectors massa aprop dels cercles polítics que han estat governant Espanya des de la transició: Rato i Bankia, Felipe Gonzàlez i Gas Natural, Josep Piqué i OHL, l'amic Florentino... per recordar-ne uns quants, sense necessitat de buscar-ho a Google. Anem a analitzar aquests tres sectors amb més detall.

Bancs: Santander, BBVA, Caixabank, Sabadell, Popular, Bankia i Bankinter. 33%.

És curiós que en un país pràcticament financerament analfabet com el nostre el sector financer sigui tan potent. És curiós o n'és la causa, que combinat amb el recolzament del govern quan les coses van mal dades, els bancs es poden prendre els riscos de repartir crèdit dubtós i a especular, que algú ja els salvarà. Abans de la crisi, abans s'obria un banc o una caixa d'estalvis que una parada de xurros. Un 32% del pes de l'Íbex es deu a aquestes 6 empreses, ni que fóssim a la City! Doncs no, a l'índex del Regne Unit (el FTSE100), hi ha 5 bancs que representen l'onze per cent de l'índex i si hi sumem tot el sector financer, arriba al 18%.

Elèctriques: Enagás, Endesa, Gas Natural, Iberdrola i Red Eléctrica. 16%

És coneguda la relació entre polítics i elèctriques, i lleis que s'han aprovat i se segueixen aprovant per protegir els seus interessos. La llista d'ex-polítics a consells d'administració d'aquestes empreses fa por, no recomanable per aquell qui s'indigni i s'exalti fàcilment. Llavors que no ens extranqui que siguem dels que paguem més per l'electricitat o que s'inventin impostos en el cas que se t'ocorri produir la teva pròpia energia. 

Constructores: ACS, FCC, Ferrovial, OHL, Sacyr, Acciona. 6%

La medalla de bronze se l'emporten les constructores, on fins fa poc s'hi havia de sumar Abengoa. Les empreses constructores espanyoles són referents al món, però si han arribat on són és a costa nostra. Gràcies certs polítics i a un mercat corrupte i hormonat, on es construïa a tutipleni, sense importar gaire perquè. Qui acabaria pagant totes aquestes infraestructures (els contribuents) importava poc, el que importava era a qui s'havia de pagar per obtenir el contracte. 

En resum... a Espanya hi ha algun banc, elèctrica o constructora potent que no sigui espanyola? 

Que un estat protegeixi o mimi algun sector o algunes empreses per fer-les créixer pot defensar-se o no, i aquest post pretén dir que les empreses descrites haurien de desaparèixer i els seus directius haurien d'estar engarjolats (algun potser sí). És per criticar aquestes "ajudes" que han rebut aquests sectors, que no han sigut en benefici de l'economia general sinó en benefici dels particulars que feien i rebien els favors.

I en el 22% restant, que és on volia anar a parar, hi trobem les enginyeries, farmacèutiques, empreses de software... i algun gripau com Telecinco. Si en Warren Buffet volgués invertir a l'Íbex, es trobaria que les empreses més importants depenen del que decideixi el BCE, que el sistema polític les segueixi afavorint, o que siguin capaces d'oferir el projecte al menor preu. Quin valor hi trobaria? Poc. I si són empreses que aporten poc valor a elles mateixes, sense cap més avantatge competitiu que la situació política actual, quin valor aporten a la societat?



A què es dediquen les empreses espanyoles? A què es dediquen les empreses espanyoles? Reviewed by marc on 18:17:00 Rating: 5

Cap comentari:

Entrades populars

Amb la tecnologia de Blogger.