Taiwan és un país?

Evidentment que ho és! Hagués estat la meva resposta fa dos dies, i és possible que la teva. Però la notícia de la nova presidenta independentista Tsai Ing-wen em va fer sonar les alarmes. I pel que sembla la pregunta no és complicada.



La història és llarga i ve de lluny, però resumida al màxim aniria així: a la Xina hi va haver una guerra civil que va acabar el 1949, i els perdedors se'n van anar a la Illa de Formosa per formar Taiwan. Mai s'ha arribat a firmar la pau entre els dos bàndols, de manera "formalment" mai han existit dos països.  La cosa comença a ser divertida fa una quinzena d'anys, quan es firma el Consens de 1992. En aquest document els dos estats acorden que només hi ha una Xina, però que la Xina de veritat és la seva (tal com sona, Taiwan reclamava que la Xina continental li pertanyia).

Però prou història i més treball de camp. M'estranyava com un estat modern de 23 milions d’habitants, amb una democràcia instaurada, sistema educatiu i empreses com HTC o Asus, podia no estar declarat com a país i ni formar part de les Nacions Unides.

Com que a Londres de xinesos no en falten, li pregunto al meu company d’habitació: Patrick, is Taiwan a country? Em mira, se li escapa el somriure aquell de “bona pregunta”, però respon convençut: Formally is not, but in practice it is.* Ell és de Hong Kong, on no els hi censuren l’Internet (però desapareixen llibreters misteriosament).

De fet és ell qui m’explica millor la història, bàsicament, Xina no reconeix Taiwan com a país i pressiona a tots els altres països perquè no ho facin, i Xina és poderosa. Tot i així, no pot fer res per aplicar lleis a Taiwan, recaptar-hi impostos, i evitar que Taiwan obri “oficines de turisme” que funcionen com a ambaixades de facto. I com que la pela és la pela, són grans socis comercials. Fins i tot participen als Jocs Olímpics, i molts mapes el pinten d’un color diferent. Però em trobo amb en Kaichun Hu (aquest sí de la Xina continental), i li pregunto: Kai, is Taiwan a country? I em mira com si li preguntés si la Terra és plana. Of course is not! It’s a region.**

Resumint. Fa uns anys va haver-hi una guerra, amb vencedors i vençuts. La Xina continental no accepta a Taiwan com a país perquè hi ha un paper que van signar ambdues parts que així ho prohibeix. Els presidents dels dos països s’han vist una vegada en 66 anys. A la Xina, notícies de Taiwan poques, i només si són dolentes. Un partit independentista guanya les eleccions taiwaneses, i la televisió estatal Xina anuncia que “Taiwan hauria d’abandonarles seves al·lucinacions independentistes ja que fer més passos enllà seria verinós”. Us sona?

La Xina és la segona economia mundial, i té suficient poder com per evitar que altres paisos reconeixin Taiwan com a estat independent. Us sona? Llàstima, Espanya no forma part del G-20.


*     Patrick, Taiwan és un país?      Formalment no, però a la pràctica sí.
**    Kai, Taiwan és un país?           És clar que no! És una regió.
Taiwan és un país? Taiwan és un país? Reviewed by marc on 0:50:00 Rating: 5

Cap comentari:

Entrades populars

Amb la tecnologia de Blogger.