Els qui no pretenguin votar, que ho reconsiderin

Pots ser un votant convençut, del Sí o del No, llegint per curiositat o buscant arguments per convèncer algú a última hora. Però aquest post va destinat a aquells qui creuen que un referèndum és la solució, però no aquest, que està mal muntat. Els qui pensen com l'Iceta, Arrimades o Albiol, que no creuen que votar formi part dels escenaris possibles, que es plantegin les seves conviccions democràtiques.



El millor que es pot fer l'1 d'Octubre és votar. És totalment cert que al referèndum li falten garanties, que és il·legal (però legítim), i que està mal organitzat. Però és el millor que s'ha pogut fer donades les circumstàncies. L'argument de no votar perquè el referèndum és invàlid és comprensible, però s'han de considerar les conseqüències de no fer-ho.

I és que al final, el resultat és no votar. I no hi ha manera de distingir un "no vot" d'un avi que no pot sortir de casa, d'un espanyolista que no vol sentir a parlar de Catalunya independent, o d'algú que desitja un referèndum però no creu que aquest sigui l'adeqüat. En l'economia es distingeixen els beliefs (creença) del behaviour (comportament), les stated preferences de les revealed preferences. I votar és binari, o es vota o no.

És una batalla de legitimitats: Gobierno Español contra Generalitat Catalana, Mariano Rajoy contra Carles Puigdemont, Constitució contra Referèndum. I no legitimitzar una part implica legitimitzar l'altra, com a mínim cara un observador internacional que veu vots a favor, vots en contra, i abstencions. Els motius que hi hagi al darrere, son impossibles de saber.

L'èxit de l'1-O és una condició necessària (no suficient), per aconseguir el referèndum pactat que el 80% de la societat catalana desitja. Només una Generalitat amb el suport de milions de vots pot tenir suficient força com per tensar la situació fins al punt que un observador internacional intervingui. I llavors hi haurà el referèndum amb garanties que desitgem. Una DUI no implica la independència efectiva de Catalunya, i si Espanya arriba a assentar-se a negociar, el primer que exigiria seria un referèndum vinculant i pactat, amb l'esperança de guanyar-lo

Per tant, no és qüestió de votar o no, sino de a qui es dona legitimitat. Uns volen que votis, els altres que no. Els motius per escollir una opció o l'altra poden ser del més variats, i no crec que el mostar l'acord amb la repressió del govern del PP en sigui un d'ells. Però que no votis, és el que desitgen.  

Els qui no pretenguin votar, que ho reconsiderin Els qui no pretenguin votar, que ho reconsiderin Reviewed by marc on 22:58:00 Rating: 5

Cap comentari:

Entrades populars

Amb la tecnologia de Blogger.